Het vraagstuk

Het vraagstuk komt vanuit een opdrachtgever in Zwitserland. Er waren enkele problemen rond het sproei- en droogproces van proteïne, magere melk en room. Op locatie heeft de opdrachtgever een Filtermat uit 1993 staan. Dit type sproeidroger is ideaal voor het drogen van melkproducten met tot wel 80% vet. De machine bestaat uit een droogkamer met daaronder een lopende band waarop het product kan worden gedroogd. Het probleem ontstaat bij het drogen van klantspecifieke melkproducten op deze sproeidroger. Wij hielden ons bezig met vraagstukken op het gebied van mechanica, luchttechniek, reiniging en besturing.

De oplossing

Het komen tot een oplossing bestaat uit verschillende fases. Onze specialisten begonnen met het inventariseren en analyseren van de problemen. Samen met de operators en productieleiding werd gestart met het drogen van melkroompoeder. De volgende stap was het creëren van een stabieler droogproces. Dit doen we door de parameters van het besturingssysteem in kaart te brengen en waar nodig aan te passen. Dit gebeurt altijd in overleg met het productieteam. Tijdens een dergelijke ‘run’ kijkt het team ook naar de mechanische afstelling van de band onder in de toren. Deze bestaat uit een aantal rollen om de band door het onderste gedeelte te leiden, te spannen en aan te drijven. Uit de controle van de rollen kwamen een aantal aandachtspunten voor verbetering van het proces, waaronder onderlinge afstelling van de rollen en optimalisatie van de stuurrol.

Vervolgens keken we naar de vervuiling in de diverse compartimenten. In dit geval waren deze minimaal vervuild. Het volgende product dat op de toren werd gedroogd was magere melk. Dit product is minder geschikt voor een banddroger, maar na het aanpassen van de parameters in de eerste run is het drogen van dit product voorspoedig verlopen. Na het uitvoeren van de verschillende runs vond de CIP-reiniging plaats. De eerste indruk van de reiniging na de loogfase was goed. De droogkamer, band en de rest van de installatie zagen er schoon uit. Na de inspectie kon het reinigingsprogramma worden herstart.

Het resultaat

Dankzij Consultancy en Advies van onze ingenieurs was de opdrachtgever in staat om de geadviseerde parameters direct door te voeren. Bovendien werden de adviezen voor verbetering van de reiniging opgevolgd en teruggekoppeld. Met een aantal kleine aanpassingen is de sproeidroger nu weer volop actief. Het resultaat is een optimaler productieproces dat minder gevoelig is voor slijtage.

Meer weten?

Neem dan gerust
contact met ons op.

Meer projecten

 • Skid Design - Consultancy & Advies - Jaspers Engineering

  Consultancy & Advies

  De ingenieurs van Jaspers Engineering zijn inzetbaar voor Consultancy & Advies met betrekking tot verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan werkzaamheden aan een sproeidroger met een geïntegreerde lopende band (bijv. Niro Filtermat). Hoe wij dit aanpakken? We vertellen u er graag meer over.

 • P&ID Review & Walkdown - Jaspers Engineering

  P&ID Review & Walkdown

  De ingenieurs van Jaspers Engineering reviewen, updaten en controleren Piping and Instrumentation Diagrams (P&IDs). Hoe wij dit aanpakken? We vertellen u er graag meer over.

 • Hygienic Plant Design - Jaspers Engineering

  Hygienic Plant Design

  Een Hygienic Plant Design om de veiligheid en kwaliteit van productieprocessen te waarborgen, is van essentieel belang binnen de voedselproductie. Hoe wij dit aanpakken? We vertellen u er graag meer over.