Het vraagstuk

Er is een verschil tussen de huidige productieprestaties en de gewenste prestaties. Maar hoe zorg je ervoor dat dit verschil verdwijnt? Het uitvoeren van een GAP-analyse geeft het antwoord op deze vraag. Door middel van een vooropgestelde checklist wordt de analyse uitgevoerd. Dit altijd aan de hand van bestaande normen en richtlijnen.

De oplossing

Het uitvoeren van een GAP-analyse is een complex proces, waarmee de tekortkomingen van de huidige situatie in kaart worden gebracht. Het is vervolgens belangrijk dat er actie wordt ondernomen op deze uitkomsten. Met een CIP-installatie zorgen we ervoor dat dit gebeurt. Hiermee is het reinigen van apparatuur en leidingen mogelijk zonder deze te demonteren. Een belangrijk onderdeel binnen de voedings-, dranken en farmaceutische industrie. We maken gebruik van speciale apparatuur, zoals pompen, tanks en sproeikoppen. Op deze manier laten we speciale reinigingsvloeistoffen door het systeem circuleren. Om zo alle onderdelen te reinigen en desinfecteren. Het proces wordt aangepast op de specifieke vereisten van de installatie. Afhankelijk van de mate van verontreiniging, programmeren we het proces zo dat het verschillende reinigingscycli uitvoert.

Daarnaast worden de verschillende objecten geanalyseerd en in kaart gebracht om de capaciteit van de installatie te bepalen. Er zijn verschillende objecten in een productie-installatie die worden gereinigd met behulp van een CIP-systeem. Onderstaand een aantal voorbeelden van onderdelen die wij kunnen reinigen.

 • Tanks;
 • Leidingen;
 • Pompen;
 • Kleppen;

De specifieke objecten die geschikt zijn voor reiniging met behulp van CIP kunnen variëren. Dit is afhankelijk van de toepassing en het type productieproces. Het uitvoeren van een objectbeoordeling is een belangrijk onderdeel bij het implementeren van de methode. Een proces dat bestaat uit een aantal stappen:

 • Objecten identificeren;
 • Objectlocatie identificeren;
 • Objectafmetingen bepalen;
 • Objectconditie beoordelen;
 • Oppervlakteafwerking beoordelen;
 • Dode hoeken identificeren;
 • Materiaalcompatibiliteit beoordelen;
 • Validatieprocedure beoordelen.

Het uitvoeren van een grondige objectbeoordeling kan ervoor zorgen dat het CIP-systeem effectief wordt ontworpen. Hierdoor kan elk object goed worden gereinigd en voldoen aan de geldende hygiënenormen.

Het resultaat

Het resultaat van een GAP-analyse is een actieplan om de kloof te dichten en de gewenste prestaties te bereiken. Dit actieplan wordt gebruikt voor het verbeteren van processen en bij het identificeren van compliance vereisten. Met CIP-installaties reinigen we apparatuur en leidingen op een snelle, efficiënte en kosteneffectieve manier. De voordelen hiervan zijn onder meer een vermindering van kosten en tijd, een verhoogde productiviteit en een reductie van benodigde materialen.

Meer weten?

Neem dan gerust
contact met ons op.

Meer projecten

 • Skid Design - Consultancy & Advies - Jaspers Engineering

  Consultancy & Advies

  De ingenieurs van Jaspers Engineering zijn inzetbaar voor Consultancy & Advies met betrekking tot verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan werkzaamheden aan een sproeidroger met een geïntegreerde lopende band (bijv. Niro Filtermat). Hoe wij dit aanpakken? We vertellen u er graag meer over.

 • P&ID Review & Walkdown - Jaspers Engineering

  P&ID Review & Walkdown

  De ingenieurs van Jaspers Engineering reviewen, updaten en controleren Piping and Instrumentation Diagrams (P&IDs). Hoe wij dit aanpakken? We vertellen u er graag meer over.

 • Hygienic Plant Design - Jaspers Engineering

  Hygienic Plant Design

  Een Hygienic Plant Design om de veiligheid en kwaliteit van productieprocessen te waarborgen, is van essentieel belang binnen de voedselproductie. Hoe wij dit aanpakken? We vertellen u er graag meer over.