Het vraagstuk

Een hygiënisch plantontwerp is van essentieel belang. Hiermee wordt het risico op besmetting door pathogenen, chemicaliën en vreemde voorwerpen minimaal en is een effectieve reiniging en desinfectie mogelijk. Iets dat belangrijk is voor diverse toepassingen. Denk aan losplaatsen voor de ontvangst van melk, CIP-systemen, sproeidrogers, indampers, pasteurs en persluchtsystemen. En ook aan productielijnen voor zuivelproducten, melkopschuimers, gecondenseerde melk en kalvermelk. Maar hoe richt je een productieproces hygiënisch in?

De oplossing

Het inrichten van een hygiënisch productieproces vindt plaats door het in kaart brengen van belangrijke elementen, het volgen van normen en richtlijnen en het werken volgens een vaste HDN Methodiek.

Eerst brengen we de belangrijkste elementen van een plantontwerp in kaart:

 • De indeling van de fabriek;
 • De selectie en het ontwerp van apparatuur;
 • De structuur van vloeren en muren;
 • Het gebruik van adequate verlichting;
 • Het ontwerp van een HVAC-systeem;
 • Het afwateringsysteem;
 • Het afvalbeheer.

We houden rekening met verschillende nationale en internationale normen en richtlijnen voor een hygiënisch plantontwerp. Met als resultaat een veilig en kwalitatief hoogstaand productieproces. Daarnaast werken we volgens de Hygienic Design Network (HDN) methodiek. Dit is gebaseerd op een aantal belangrijke stappen die samen bijdragen aan een hygiënisch ontwerp. Wij volgen hierin de principes van Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) en Good Manufacturing Practice (GMP). Dit wordt wereldwijd erkend als een effectieve aanpak voor de voedingsindustrie.

Het resultaat

Door het ontwerpen en implementeren van een hygiënisch plantontwerp, wordt het risico op besmetting van voedselproducten verminderd. Daarnaast maakt het een effectieve reiniging en desinfectie mogelijk. Hierdoor ontstaat er een veilig en kwalitatief hoogstaand productieproces. Iets dat voor onze opdrachtgevers en de consument erg belangrijk is.

Meer weten?

Neem dan gerust
contact met ons op.

Meer projecten

 • Skid Design - Consultancy & Advies - Jaspers Engineering

  Consultancy & Advies

  De ingenieurs van Jaspers Engineering zijn inzetbaar voor Consultancy & Advies met betrekking tot verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan werkzaamheden aan een sproeidroger met een geïntegreerde lopende band (bijv. Niro Filtermat). Hoe wij dit aanpakken? We vertellen u er graag meer over.

 • P&ID Review & Walkdown - Jaspers Engineering

  P&ID Review & Walkdown

  De ingenieurs van Jaspers Engineering reviewen, updaten en controleren Piping and Instrumentation Diagrams (P&IDs). Hoe wij dit aanpakken? We vertellen u er graag meer over.

 • Hygienic Plant Design - Jaspers Engineering

  Hygienic Plant Design

  Een Hygienic Plant Design om de veiligheid en kwaliteit van productieprocessen te waarborgen, is van essentieel belang binnen de voedselproductie. Hoe wij dit aanpakken? We vertellen u er graag meer over.